• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

Hans Jørgen Boye Pedersen
Breddammen 8
4653 Karise
mob. +45 3082 5192
mail hans@cykelstalden.dk

Liggecykler hvorfor nu lige det? Transport har man jo altid brug for, og cyklen er langt det billigste, der indtil nu er lavet. Den er bare ikke så god, hvis man har en dårlig ryg. Og sådan én fik jeg efter en ulykke - men cykle ville jeg.
Jeg kontaktede Dansk Cyklist Forbund. De kunne hjælpe mig. Der var lige startet en underafdeling, som kaldte sig H.P.V. klub Danmark. Den kunne man få som tillæg til sit medlemskab. Det lød spændende, så det valgte jeg. Jeg modtog de medlemsblade, de havde. Jeg læste bladene og fik mod på at bygge noget selv.

 

Den første cykel var meget primitiv, og kun bygget for at finde ud af noget om den bedste geometri. Jeg byggede den efter en artikel og tilhørende billeder af meget forskellige forhjulstrukne cykler. Grunden til at jeg startede med forhjulstræk var, at der i en artiklen bl.a. stod, at havde man først vænnet sig til baghjulstræk, var det svært at vænne sig til forhjulstræk. Det omvendte er ikke tilfældet. Det kan godt være lidt svært med forhjulstræk, sådan lige at finde den rigtige vinkel på forgaffel og ryglæn, højde på sæde og krank, samt afstand mellem hjul. Jeg flyttede lidt frem og tilbage på det forskellige, så fungerede den meget godt. Jeg skulle lige lære at køre på den, for det er en pudsig fornemmelse, når cyklen knækker på midten, når den drejer. Men det bliver hurtigt en fordel, for den kan styres med fødderne alene.
Jeg fik lyst til at bygge en cykel mere. En lettere skadet mountainbike og nogle stålmøbler var, hvad jeg lige havde. Cyklen blev lidt længere og lavere end den første og med et formlimet krydsfinersæde. Sædet er meget godt at sidde på, men ved længere ture bliver det for varmt. Det er det samme problem glasfibersæder har. Krydsfinersædet har også det problem, at det ikke tåler at blive vådt i længere tid af gangen. Mere om cyklerne i 'fire små skridt'.

Børnecykler
Efter kort tids brug af cyklen, ville resten af familien også prøve en liggecykel. Så det blev ret hurtigt til en lidt mindre udgave af min cykel til min kone. Vore to døtre var henholdsvis 3 og 6 år. Den ældste lavede jeg en lille baghjulstrukket til 'Byg en liggecykel til dit barn'.  ( Dm 1997 i Horsens nr. 2)? Den yngste kunne endnu ikke køre tohjulet, så her måtte der tænkes nyt. Helt nyt blev det dog ikke. Jeg havde set en hollænder med en meget lav trehjulet cykel, som den ældste havde været meget glad for at køre.  billede Jeg flyttede knækstyringen højere op så håndtagene kunne sidde fast på hver side. Det kom til at virke fint, så jeg har brugt modellen senere. Det var også den, der var grunden til, at Uffe Hjort begyndte at lave Banancyklen.

Kabinecykel
Når man er glad for at cykle, kan det også være rart at kunne cykle, selv om det regner. Da regn er mere ubehageligt, når man cykler liggecykel, måtte jeg selvfølgelig også se, om jeg kunne bygge en kabinecykel.  Mere om forhjulstræk.

Trailere
Jeg har i mange år været glad for mine trailere, lige fra den første Christiania trailer, som da det blev aktuelt kunne køre med barnevogns kassen på. Vi skulle på cykelferie, så jeg byggede en trailer, som barnet kunne sidde op i. Jeg byggede et lille instrumentbræt med et rat og nogle håndtag. Den var hun meget glad for, og flere børn, som sad i bil og kedede sig, kiggede meget langt efter hende.  Billede
Da vi fik barn nr. 2 byggede jeg en trailer stor nok til at de begge kunne ligge ved siden af hinanden den er 80 cm. bred 150 cm. lang og 120 cm høj, her er de sidste 40 cm. plexiglas. Billede.
Den store trailer fik en renesance sidst år da vi sammen fandt ud af ved nogle små ændringer at den var alle tiders transportmiddel til Roskilde festivalen. Billede.

Stor budcykel
Da det ikke var så aktuelt længere at have børnene med i traileren, når der skulle købes ind, kom ønsket om en god transportcykel. Det blev nærmest en liggeversion af en Long John, så vi kalder den altid Lange-Hans. Familiecyklen.

Baghjulstræk
Den sidste version af forhjulstrækkerne, blev ikke den turcykel, jeg havde håbet. En god robust baghjulstrækker, var det næste projekt. Idéer for selvbyggere. Tur til cyclevision.
Et par år før havde jeg bygget 2 næsten ens baghjulstrækkere. Dem var jeg meget glad for at køre på. Det var en bestilling fra en cykeludstilling.

Forhjulstræk
Forhjulstræk er nu dejligt. Det synes min kone og ældste datter også. De har kørt Tøserunden nogle gange. Forhjulstræk igen-igen. Og Tøserunde på liggecykel igen.
Samme år kørte jeg Sjælland rundt sammen Rasmus Offersen. Det er ham, der har skrevet artiklen 'Sjælland rundt, en varm oplevelse'.
Den cykel jeg står bagved har jeg selv skrevet om 3 år før i Sjælland rundt på forhjulstrukket speedcykel.
Nu vi er tilbage i 98 var jeg med til EM.98 i Roskilde.

Vinterudstilling
H.P.V. klub Danmark blev i 2007 lavet om til Liggecykelforeningen. Vi har årligt en udstilling, og sommetider flere. om vinteren har det ofte været i Badstuen i Odense. Her har jeg tit deltaget. Udstillingen i Odense den 21-3-99.

Handicap cyklen
I 1994 byggede jeg en handicap cykel på bestilling.  Brugeren blev nogle år senere så dårlig, at hun måtte opgive at cykle på den. Jeg fik den igen.  

Events
Handikap cyklen er ofte med, når jeg udstiller. Det er gerne nogle levende udstillinger som "Fars dag" på Teknisk Museum i Helsingør 2-07 og 3-07 og 3-08 "Bilfri bymidte". Nr. 4-07  og Bilfri bymidte Køge

Mindre budcykel
En budcykel mere blev udviklet.

Lidt af hvert
At bygge børnecykler, helt primitivt er blevet lidt af en dille for mig. Jeg har 2 cykler permanen på Glumsø cykel og knallert museum. Her prøver vi fremover at have et årligt træf. Det er ikke blevet en tradition endnu, efter kun et enkelt træf, men museet er meget positiv for tanken.
En lidt mere flippet at køre cykel på er en rotationscykel. Nr.2-08. nr.3-08.
Der er også ting der ikke rigtig lykkes f.eks. denne 1 hjulet og den 3 hjulet.
Jeg har aldrig fået lært at kører på et hjulet. Der er folk der er ferme på ethjulet men de kan ikke kører denne, ideen med sædet syntes jeg ellers var meget smart.
Den 3 hjulede kan ikke tåle høj fart, den var meget kompliceret at lave ved at alle 3 hjul kan dreje, men det duer ikke, eller der skal udvikles lidt mere på det. YouTube-a sofabike ride her er også andre videoer af nogle af de cykler, jeg har lavet.
Rodeo cyklen er mere over i den sjove ende af cykler, og de fleste kan køre den med det samme.    
                         

 

Barometer

Har du prøvet en liggecykel?
 

Barometer

Hvilken liggecykel har du prøvet?